Betaalt u te veel belasting voor uw zakelijke auto?

Heeft u een ‘auto van de zaak’? Dan is de kans groot dat u te veel belasting betaalt. Veel zakelijke autobezitters maken ook privékilometers. De eigenaar van de auto wordt dan ook belast voor het privégebruik. Deze belasting is alleen te hoog.

Hoe zit deze belasting in elkaar?Zakelijke rijden

In het algemeen geldt dat u 25% van de cataloguswaarde van de auto moet verrekenen met de autokosten. Er gelden
lagere percentages voor auto’s met een lage CO2-uitstoot. En bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer (dagwaarde).

Vervolgens betaalt u als autobezitter inkomstenbelasting over de bijtelling aan de Belastingdienst. Deze bijtelling is dan gebaseerd op de adviesverkoopprijs en daar gaat het vaak mis. Deze adviesverkoopprijs is gebaseerd op een ingeschatte koopprijs door de importeur.

Korting op zakelijke auto

De prijs die u betaalt voor een auto valt altijd lager uit dan de adviesverkoopprijs. Wie een beetje goed kan onderhandelen kan daar soms een flink bedrag op besparen. De ANWB zegt daar zelf het volgende over: “Zeker als je geen auto inruilt is vaak een mooie korting te bedingen”.
De Belastingdienst gebruikt echter de adviesverkoopprijs om de bijtelling te berekenen. Hierdoor valt het bijtellingsbedrag vrijwel altijd hoger uit en dat is in uw nadeel..
In de afbeelding hierboven zijn drie rekenvoorbeelden te zien van drie auto’s waarbij te veel belasting afgedragen wordt aan de Belastingdienst. Dit bedrag kan flink oplopen zoals te zien is bij de BMW 740.

Belastingdienst

De Belastingdienst heeft nog niet gereageerd op de situatie en geeft aan meer tijd nodig te hebben voordat zij met een reactie komen. . Jan van Delft, voorzitter van de Vereniging van Zakelijke Rijders (VZR), geeft aan dat het technisch geen probleem zou mogen zijn om de bijtelling over de daadwerkelijke verkoopprijs te berekenen omdat deze verkoopprijs gewoon bekend is bij de Belastingdienst want daar brengen zij btw voor in rekening.
Jaarlijks zijn er zo’n 750.000 autobezitters die bijtelling moeten betalen. Het levert de schatkist minimaal enkele miljoenen extra Belastinggeld op.

Bijtellingretour.nl

Stichting Bijtellingretour.nl is een initiatief van Eric Hoepelman, Martijn van der Wouden en Michiel Uijen. De drie initiatiefnemers hebben elkaar opgezocht wegens ieders kennis, kunde en ervaring op de gebieden: juridisch, fiscaal, autobranche en web development. Op de website kan iedereen die zich benadeeld voelt aanmelden om aan te sluiten bij een juridische procedure aansluiten die onlangs is gestart tegen de fiscus.
Voor meer informatie over het initiatief kijkt u op: https://bijtellingretour.nl/