Op vakantie met de auto

op vakantie met de auto (shutterstock / Konstantin Yolshin)
Miljoenen Nederlanders vertrekken elke zomer op vakantie met de auto – achterbak inladen en lekker op weg naar de zon, de bergen, het bos of de zee. U heeft vast een checklist voor wat u allemaal mee moet nemen op vakantie met de auto, mogen wij daar nog wat extra verzekering- en calamiteitenchecks aan toevoegen?

laatste update: 2019-06-26

Welke autoverzekering heb ik nodig op vakantie met de auto?

Uiteraard bent u minimaal WA verzekerd, dat is verplicht. Deze verzekering betaalt een schadevergoeding aan de tegenpartij als u schade veroorzaakt. Maar uw eigen auto is hiermee niet geholpen als u komt stil te staan of bij een ongeluk betrokken raakt.

Voor wat oudere auto’s is WA het aanbevolen product. Voor de ‘wat jongere’ (± 7 to 15 jaar) auto raden we WA plus (‘beperkt casco’) aan. Deze verzekering dekt ook een deel van de schade aan uw eigen auto. Auto’s tot (ongeveer) 7 jaar oud  zijn het beste af met een All risk verzekering.

WA WA +
beperkt casco
All Risk
(volledig casco)
Schade aan anderen lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Diefstal en inbraak lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Brand en storm lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Ruitschade lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Vandalisme lancyr autoverzekering voorwaarden
Schade door eigen schuld lancyr autoverzekering voorwaarden

 

Vul uw autoverzekering aan met aanvullende dekkingen:

 • Om uzelf en uw passagiers te beschermen tegen de kosten van mogelijk letsel na een ongeval, sluit u bij uw autoverzekering een schade- of ongevallen inzittendendekking.
 • Heeft u pechhulp in Nederland, in alle landen die u zult doorkruisen, en op uw plaats van bestemming? (let op: de Lancyr autoverzekering voorziet niet in pechhulp, wel in rechtsbijstand indien bijgesloten)

Welke andere verzekeringen heeft u nodig voor vakantie met de auto?

Een doorlopende reisverzekering pakt vaak voordeliger uit dan een kortlopende reisverzekering, zeker voor gezinnen. Deze verzekering heeft ook een module ‘hulpverlening motorrijtuig’, welke voorziet in pechhulp – zelfs tot 7 dagen voor uw vakantie begint.

Neemt u waardevolle bagage mee zoals laptops en iPads? Controleer dan in uw polisvoorwaarden van de reisverzekering (bagagedekking) in hoeverre u tegen schade aan deze voorwerpen gedekt bent, hier gelden vaak beperkingen en een maximumvergoeding op. Ook bij diefstal op vakantie!

Onze rechtsbijstandverzekering met module Verkeer biedt dekking voor het gehele gezin in heel Europa, zowel als voetganger, fietser als met uw auto. Dus ook op vakantie met de auto  – waar de taal, onbekend terrein en afwijkende verkeersregels voor u een extra hindernis  en risico zijn in het verkeer. Deze verzekering steunt u bij vervelende situaties waarin u en de tegenpartij het bijvoorbeeld niet eens zijn over de schuld of omvang van de schade. Verkeersrechtsbijstand bijsluiten bij uw autoverzekering is ook mogelijk, maar biedt beperktere dekking.

Moet de groene kaart mee op vakantie met de auto?

oldtimer van stal bron: G Schouten de Jel / freeimages.comDe groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs, met alle verzekeringsinformatie die u nodig heeft als u schade rijdt in Nederland of het buitenland. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. In Nederland bent u niet verplicht om de groene kaart bij u te hebben, in sommige andere landen en omstandigheden wel. Hem meenemen op vakantie is daarom sowieso handig, maar het is lang niet overal verplicht.

» Lees precies wanneer en waar u de groene kaart wél nodig heeft (ook voor caravans)

Moet ik een huurauto extra verzekeren?

Als u een auto huurt tijdens uw vakantie, is een reisverzekering alleen niet voldoende. Sluit daarvoor een aanvullende verzekering ter plaatse bij de verhuurder. Kijk altijd goed naar de voorwaarden, vooral de hoogte van het eigen risico en de uitsluitingen.

Wat te doen bij diefstal/inbraak op vakantie met de auto?

camper of caravan bron: shutterstockDoe altijd aangifte bij de lokale politie. Bel de alarmcentrale van uw reisverzekering voor de meest volledige instructies in uw geval. Zet dit telefoonnummer voor uw vakantie in uw telefoon.

Een WA verzekering biedt geen schadevergoeding, maar een Beperkt Casco en Volledig Casco dekking wel – mits de situatie onder de polisvoorwaarden valt. Controleer voor u de auto laat repareren of u beperkt bent tot bepaalde reparateurs, zoals BOVAG of Schadegarant aangesloten bedrijven. De groene kaart of uw verzekeringsbewijs bevat het telefoonnummer voor advies, neem ook deze mee op reis.

Schade melden online: overal handig schade melden

Op deze website kunt u eenzijdige schades aan uw auto, caravan of motor eenvoudig online indienen.  Dat zijn schades waar geen andere partij bij betrokken is. Zo’n schade kunt u dus ook indienen vanuit het buitenland, zolang u een internetverbinding heeft. Het toevoegen van foto’s is hierbij altijd handig om de situatie en schade beter uit te leggen.

Wat doet u bij een auto-ongeluk tijdens vakantie?

 • Als meerdere partijen betrokken zijn: blijf altijd op de plaats van het ongeval, doorrijden is strafbaar. Bel de politie.
 • In alle landen van de Europese Unie is het alarmnummer 112. Reist u buiten Europa, zet dan het alarmnummer in uw mobiele telefoon.
 • Maakt de politie proces-verbaal op, vraag dan om een kopie of noteer naam en adres van de politie-instantie en de gegevens van het proces-verbaal.
 • Zijn er getuigen, noteer dan ook hun naam, adres en telefoonnummer.
 • Vul een Europees Schadeformulier in. Eenzijdige schade kunt u ook online invullen.
 • Noteer de gegevens van de groene kaart van de eventuele andere partij. Heeft deze geen groene kaart, noteer dan naam, adres, kentekennummer en merk en type van de auto en maak foto’s.
 • Neem contact op met uw alarmcentrale als u dringende hulp nodig heeft, of als u niet verder kunt rijden. De alarmcentrale van uw reisverzekering biedt vaak de meest uitgebreide dekking bij een ongeluk tijdens vakantie (het telefoonnummer staat op uw verzekeringsbewijs). U kunt ook kiezen voor de alarmcentrale van uw autoverzekering (staat op de groene kaart), zorgverzekering (staat op de verzekeringspas) of de ANWB (staat op de hulppas als u lid bent).

Met kinderen op autovakantie

Veilig reizen met de auto (Nederland)

 • Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje zitten.
 • Goedgekeurd zijn kinderzitjes met labels ECE R44/03 en R44/04.
 • Passend is: geschikt voor lengte en gewicht van het kind.
 • Tot 15 maanden moet uw kind omgekeerd vervoerd worden. Het advies van de Consumentenbond is om dit zelfs tot 4 jaar vol te houden.

Veilig reizen met de auto (buitenland)

In veel andere Europese landen moeten kinderen zelfs tot 1,50 meter verplicht in een goedgekeurd, passend kinderzitje vervoerd worden. De richtlijnen zijn vastgesteld door de Europese wetgever en Nederland is daar met 1,35 meter iets van afgeweken. Maar de regels binnen Europa zijn over het algemeen hetzelfde. Al kunnen er kleine verschillen zijn per land. Via de site van de ANWB kunt u per land informatie vinden over uw eindbestemming en de landen waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen.

Kinderen bezighouden (uw aandacht op de weg)

Kinderen en lang stilzitten gaat vaak niet goed samen. Het is daarom handig als zij afleiding hebben in de auto, anders gaan ze u afleiden van de weg. Hieronder een aantal manieren om uw kind(eren) bezig te houden tijdens de rit:

 • Neem boekjes en speelgoed (zonder geluid) mee. Hang deze in een zak aan de voorstoel, zodat kinderen er zelf bij kunnen en het speelgoed niet onder de stoelen belandt.
 • In deze zak kunt u ook kleine versnaperingen en drinken stoppen, als uw kind zelf toevertrouwd kan worden om niet teveel ineens te eten.
 • Neem een cd met kinderliedjes of een luisterboek mee.
 • Natuurlijk werkt een portable DVD-speler voor in de auto en DVDs, of een iPad met leuke spelletjes ook erg goed.
 • Tip: Op de site langsdeweg.nl kunt u de beste stops op uw route door Europa vinden.

We wensen u een fijne vakantie met de auto!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

pubcontentverzekeringen

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 088 - 020 4525.